Wednesday, 26 December 2007

MENSHEID, HAAT EN LIEFDE


MENSHEID, HAAT EN LIEFDE

Dit manifest is een oproep aan de hele wereld voor liefde en verdraagzaamheid.
Progressieve Soefi-Moslim Beweging

Sommige moslims geloven dat zij boven ieder ander staan. Zij willen geen dialoog aangaan met christenen of joden of enige andere godsdienst over de Koran of de Islam. Als wij een dialoog met ze aangaan van moslim tot moslim en wij hen kunnen tonen dat hun opvatting van de Islam niet met de Koran overeenkomt, zal het een krachtige logica zijn.

Het is redelijker om aan een internationale dialoog over mensenrechten in de Koran deel te nemen, dan in de hoek te zitten en Fatwa’s tegen mensenrechten uit te brengen.Wij zijn een organisatie van onafhankelijke leden. De naam van de organisatie is Progessieve Soefi-Moslim Beweging. Wij houden ons bezig met bronnen van inspiratie en zijn bezorgd over de toekomst van de mensheid.Hiermee lanceren wij een internationale oproep om een dialoog aan te gaan over de positie van de mensenrechten in de Koran.

________________________________________________________[1] Rouh ollah Hossienian/ ref- http://www.insideofiran.com/ 3 july-2007/ 12 /4/1386
آیت‌الله نوری همدانی گفت هدف از ترویج تصوف سرکوب اسلام خروشان و ناشی از فرهنگ اهل بیت(ع) است و سلاطین جبار با پرو بال دادن به شخصیت هایی چون بایزید بسطامی و فضیل عیاض، قصد بدل سازی برای ائمه اطهار(ع) را داشتند تا به وسیله ارتباط با این افراد، تدین خود را که برای مردم اهمیت داشت، اظهار کنند. اینها بلایایی بود تا اسلام دارای فرهنگ جهاد را به کشکول و تبرزین و سبیل و چله نشینی تبدیل کنند

Ayatollah Nouri Hamedani, Qom/ Wednesday 4th July 2007/ 13/4/1386, http://www.sufinews.blogfa.com/; http://www.insideofiran.com/;
De crisis
Het conflict tussen Oost en West is een realiteit die bestond en bestaat. De oosterse landen hebben een slechte herinnering aan de koloniale tijd. Misschien vanwege deze tijd en de herinnering aan de negatieve gevolgen voor de bevolking in dit gebied, zijn er veel mensen in het Midden-Oosten die helemaal niet vriendelijk naar de Westerse landen kijken en zij hun beschaving niets ontziend haten.

De gezagdragers en de overheid van sommige moslim gedomineerde landen proberen dit historische conflict van de oosterse bevolking tegen de westerse beschaving en landen te gebruiken, om ze via religie te manipuleren. Zij gebruiken religie als instrument om de massa te manipuleren. Zij manipuleren de massa met religie en zij manipuleren de religie om de massa te manipuleren. De overheden van sommige moslim landen zeggen: als de mensen zeggen, Amerika is de Satan en als jij zelfmoord pleegt om de belangen van bijvoorbeeld Amerika te beschadigen, zal je in het paradijs komen, en God belooft jou het paradijs door zo te handelen, zal deze persoon het plegen van zelfmoord accepteren vanwege het hem geboden vooruitzicht. Om zijn geloof accepteert hij het te doen. Het is derhalve zeer eenvoudig om de opinie van de bevolking met het instrument van religie te manipuleren. Als we dit instrument dan weglaten, hoe kunnen wij mensen manipuleren, of hoe kunnen wij de confrontatie met westerse landen weerstaan?In sommige moslim landen verspreidde de overheid populistische boodschappen in hun openbare toespraken: “Elk aspect van een godsdienst als de Islam heeft een politiek geluid” ([1])

Ayatollah Nouri Hamedani, Qom/ woensdag 4 juli 2007/ 13/4/1386,http://www.sufinews.blogfa.com/; http://www.insideofiran.com/;
Ayatollah Nouri Hamedani waarschuwde voor de ontwikkeling van het soefisme in de moslimwereld. Excellentie Ayatollah Hossein Nouri Hamedani, een van de religieuze autoriteiten van Qom, waarschuwde voor het gevaar van het soefisme in de wereld van de Islam en zei: Deze sekte bracht de ergste klap toe aan de religie van de Islam. IRNA’s rapport zegt: Hij bracht tijdens zijn preken van “Kharej” in de grootste moskee van Qom in herinnering: de wereldvisie van het soefisme is erg gevaarlijk en schadelijk voor de moslimwereld, en wij zouden hun samenzwering in het oog moeten houden.

Hij vertelde ook: heel wat zaken in hun denken en ideeën staan dichter bij het polytheïsme, en het wordt vanuit ons gezichtspunt verworpen. Hij zei: Zij [de soefi’s] proberen propaganda te maken voor hun denkbeelden in verschillende bijeenkomsten en vergaderingen, en vanwege dit gevaar zouden de moslims heel opmerkzaam en bewust tegenover hen moeten zijn.
Deze religieuze autoriteit zei: de soefi’s zijn een rampzalig verschijnsel voor de Islam, en voegde eraan toe: heel wat zeer achtenswaardige belangrijke mannen van de religieuze wetenschappen zoals Ayatollah Mar’ashi Najafi hebben hun bedreigingen gevoeld, en voor hun schadelijke klappen voor de Islam gewaarschuwd. Hij vervolgde: heel wat soefi’s worden door de vijanden van de Islam ondersteund om de religie te beschadigen.
Ayatllah Nouri Hamedani, Qom/ maandag 5 december 2007 / 26/9/1386.

Soefi’s en de Koran

Het antwoord van de soefi luidt: God zendt nooit heilige boeken neer om door mensen in crisistijden voor hun eigen doelen te worden gebruikt. Zij moeten zich onthouden van het becommentariëren en interpreteren van de Koran. Zij moeten de Koran en Islam en het geloof van de mensen niet in hun berekening en in hun politiek betrekken. Dat is niet eerlijk. Niet alleen omdat de mensen geen weerstand tegen imperialisme en kapitalisme kunnen bieden – maar meer nog, dat het land zwakker en zwakker wordt, omdat mensen hun vertrouwen en geloof beginnen te verliezen en zij misbruik gaan maken van drugs en alcohol. Een van de grootste problemen van het hedendaagse Iran en heel wat islamitische landen is het probleem van drugs misbruik. Het is zeer wijdverbreid en werkelijk onbeheersbaar voor de overheden.Mensen verloren hun hoop op religie en op spiritualiteit. Om hun geest tot bedaren te brengen kozen zij ervoor om drugs te gebruiken. De tijd voor manipulatie van het geloof van de mensen is zeer, zeer kort. Het is geen lange termijn planning en de mensen verantwoordelijk voor deze manipulaties, zijn zich hiervan terdege bewust. Dus is het beter een andere oplossing te zoeken om het hoofd te bieden, zoals zij beweren tegen de imperialistische en vroegere koloniale landen, dan de Koran voor hun doelen te gebruiken. Het is helemaal niet geoorloofd om God en Gods boeken en het geloof van mensen in God voor politieke zaken te gebruiken.

Er bestaat verwarring over de bedoelingen van het soefisme. Door het opschrijven van deze gedachten, kunnen wij er zeker van zijn door diezelfde regeringen te worden beschuldigd in het belang van imperialistische landen te werken en dat wij niet willen dat mensen in naam van de Islam opstandig worden. Maar wat wij graag zouden willen is niet de revolutie van de mensen stoppen. De revolutie van de mensen heeft niets met het soefisme te maken. Als een echte moslim zou de soefi graag het respect voor de heiligheid van de Koran en de Islam willen verdedigen. Elke soefi zou zich op deze manier moeten bezighouden om het respect en de duurheid voor het heilige boek van de Koran en het Islam onderricht te verdedigen. Een soefi kan niet met gesloten handen blijven voor wat tegen de Islam gebeurt, omdat de schade die de fundamentalistische autoriteiten aan de Islam toebrengen zeker groter is dan de schade die de imperialisten en kapitalisten aan de moslimlanden toebrengen. Dus moeten de autoriteiten een andere oplossing zoeken voor hun eigen probleem. Wij als soefi’s zouden graag de heiligheid van het boek verdedigen. Dit is erg belangrijk voor ons.

De oosterse en westerse landen staan op het toppunt van hun historische conflict dat bij Marco Polo begon. Elk van hen wou graag de suprematie in de wereld willen bezitten en zij worden met elkaar geconfronteerd. Het is duidelijk dat na de ontmanteling van de Sovjet-Unie de ideologie van het Marxisme-Leninisme gebaseerd op het dialectisch materialisme werd uitgeschakeld en ondertussen de gebeurtenis van de Islamitische revolutie in Iran met de shiitische ideologie de plaats innam van de Sovjet-Unie als tegenpool van de USA en de Islam een overheidsreligie werd, een religie in dienst van de regering. Van een regering die religie in zijn eigen voordeel gebruikt.Voor deze gebeurtenis waren in Iran de Madresse, de religieuze seminaries in Iran, zoals in Mashad, in Qom enz. onafhankelijk van de overheid. Maar Na de revolutie verloren alle religieuze centra hun onafhankelijkheid. Alle onafhankelijke religieuze personen verloren hun positie en plek in Iran. Nu gebruikt het systeem de religie. De religie is in dienst van het systeem en er wordt gezegd dat het een religieus systeem en religieuze overheid en een overheidsreligie is. Daarnaast bestaan er heel wat andere fanatieke en extremistische bewegingen zoals het salafisme, het wahabisme, de Islam van de Taliban enz. die nog radicaler zijn dan de extremisten in Iran. Dus zien wij dat de wereld steeds meer naar een groot gevaarlijk gat gaat, dat zijn bek opent om alles gelijk een draak te verzwelgen. En als eerste zullen de mensenrechten en de menselijke waarden in de bek van deze draak verzwolgen worden.

Hoe kunnen deze problemen worden opgelost? Dit is het meest belangrijke dilemma van onze tijd. Het eerste dat in dit conflict van deze opgewonden wereld wordt opgeofferd is de heiligheid van de Koran en de heiligheid van de lessen van de Profeet die een spirituele opvoeding voor de mensheid kwam brengen en het pad van de substantiële ontwikkeling voor ieder individu toonde. Al deze lessen die de inhoud van elke religie, inclusief de Islam, vormen, worden volledig vergeten en elk aspect van extremisme en intolerantie wordt aan de gehele wereld als de Islam geïntroduceerd. Wij zouden graag willen begrijpen wat de Islam werkelijk is. Wij zouden graag willen weten of er een andere versie van de Islam bestaat en of er een ander begrip van de Islam verdedigd door moslims bestaat, die graag in het kader van de Koran willen blijven, los van het historische conflict van Soenisme en Shiisme en dergelijke. Wij zouden graag willen ontdekken wat de Koran ons leert en hoe wij de Koran beter kunnen begrijpen om de plek van de Koran heden ten dage te vinden. Wat is een andere versie van de Koran, wat kan helpen om in de hele wereld vrede te brengen en vrede in elk individu? Hierdoor gaan wij het soefisme ontdekken.

Wat is Soefisme?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uit te leggen wat soefisme is. Wij kunnen naar heel wat boeken verwijzen en een heleboel verklaringen gegeven door heel wat soefileraren en soefimeesters zijn verschillend. Maar als wij het gemeenschappelijke punt van alle soefimeesters in de wereld door de eeuwen heen zouden willen halen, bereiken wij het punt dat het betekent: bestudeer het boek van jezelf, dat is voor jou voldoende.([2]) Met andere woorden kunnen wij zeggen: Ken jezelf en je zal God kennen. Het is hetzelfde.Maar “jezelf kennen en je zal God kennen” is ouder dan het soefisme. Het is in een oude tempel in Griekenland opgeschreven (Delfi: Gnothi seauton).Deze boodschap blijft door de soefi gerespecteerd worden. Maar wij hebben die andere uitspraak: “lees het boek van je eigen schepping, van jouw eigen bestaan, dat is voor jou voldoende.” Wij zouden graag een beetje meer over deze uitspraak willen uitleggen.[3]
[1] اقْرَأْ كِتَابَكَ كَفَى بِنَفْسِكَ الْيَوْمَ عَلَيْكَ حَسِيبًا Koran/ S 17- v.142سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الآفَاقِ وَفِي أَنْفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ Koran/S 41- v.53

Er wordt gezegd dat een teken, dat de aandacht van de zoekers naar de schepper trekt, overal in het universum, in elke horizon en in de zoeker in de creatie van de zoeker bestaat. Dus wanneer een zoeker zichzelf begint te onderzoeken, bereikt hij de waarheid. Hij begrijpt dat de waarheid echt is. En alleen door zijn persoonlijke zoektocht kan hij de waarheid bereiken. Deze uitspraak is dus erg belangrijk. Het zegt: “bestudeer het boek van jezelf, dat is voor jou voldoende”.Dit is een vers uit de Koran. Het betekent dat in de Koran het individu wordt uitgenodigd zichzelf te leren kennen na een grondige studie over zichzelf, over een substantiële studie. Om laag voor laag door te gaan naar het wezen van hem of haar zelf, om in de oceaan van zijn of haar eigen zelf te voorschijn te komen.Het gemeenschappelijke punt van het soefisme en het onderwijs van alle soefimeesters eeuwenlang is dus: ken jezelf en je zal de waarheid kennen. Het is verbazingwekkend te weten dat deze uitspraak de belangrijkste oproep van de Koran is.
Maar hoe kan ik in de diepte van mijzelf komen? Hoe kan ik mijzelf leren kennen? Op welke manier kan ik mijzelf leren kennen? Ik weet het niet. Alleen door mij en mijn verstand werkt het niet, omdat het verstand beperkt is. Mijn Zelf is niet beperkt. Een onbeperkt iets kan niet met een beperkt instrument begrepen worden. Hoe kan ik het doen?

De soefi zegt dat God uit goedertierenheid zijn eigen leraren zendt, de spirituele leraren, om een adequate methode te brengen en ons te leren hoe onszelf te leren kennen.In de ogen van de soefi is de methode van Zelfverwerkelijking en Zelfkennis de hoofdboodschap van de spirituele leraren die Profeten en Heiligen worden genoemd. Voor de soefi is dus elke Profeet een spirituele leraar. Iedere Profeet wordt door God gestuurd, om de mensheid de methode van zelfontdekking te brengen, hoe jezelf te bestuderen. Op deze manier zien wij dat de boodschap van de soefi voor elk individu is hoe jouw Zelf te ontdekken.
De soefi vond niets uit over deze methode van zelfontdekking, maar zij kenden deze methode van generatie op generatie, hetzij door goddelijke leraren of de Profeten. De soefimeesters zijn de structuurbewakers van het spiritueel onderricht van de profeten, dat het individu in staat stelt zichzelf te ontdekken.

Dit is de hoofdboodschap van de soefi.
Verder zegt de soefi, jij kent jouw schepper niet en jij kent jouw universum niet en jij kent jouw buurman niet. Wanneer jij jezelf niet kent leef jij in onwetendheid. Onwetende mensen beschouwen zich gewoonlijk als het centrum van het universum en eisen alles voor zichzelf op en gaan conflicten en oorlogen aan en heel wat problemen voor anderen, omdat zij geen rust in zichzelf vinden. Wanneer jij jezelf leert kennen en ontdekken, bereik je een universum van rust. Wanneer jij jezelf niet kent, leef jij in een innerlijk conflict binnen jouw zelf.De eerste stap in het soefisme is je Zelf leren kennen. Nadat jij jezelf ontdekt hebt, ontdek je rust en verandert jouw pad, je begint tolerant te worden. Je begrijpt de betekenis van de eigenschap van tolerantie.In de ogen van de soefi’s is het hoofdprobleem van de veroveraar dat zij naar iets op zoek zijn maar niet weten wat de reden van hun zoeken is.Zij trekken van het Oosten naar het Westen en vice versa. De werkelijkheid van het doel van hun zoeken ligt binnen henzelf, maar zij gaan ver weg van henzelf.Wat is het doel van het soefisme? Wat is de methode van het soefisme? Wat is de inspiratiebron van het soefisme? Wat is de wereldvisie van het soefisme?

Al hetgeen wij uitleggen kan je in de uitlegging van iedere soefimeester vinden. Dit is de boodschap van Hafez, dit is de boodschap van Shah Nematollah, en dit is de boodschap van Saadi, van elke belangrijke soefimeester. Met name vinden wij dit alles in de lessen van Rumi. Wij kunnen duizend voorbeelden van deze oproep van elke soefi geven.

Ken jezelf. Wanneer je jezelf kent, wordt je tolerant. Wanneer je jezelf kent, kan je je gevoelens, je verbeelding controleren en beheersen, je bereikt jezelf te controleren. Je kan dus innerlijke vrede bereiken. En wanneer vrede binnen jouw bestaan overheerst, zal jij in vrede met alles buiten jezelf zijn.

Dit is de boodschap en het doel van het soefisme.
Mewlana Rumi is in de hele wereld zeer bekend. Hij geeft ons een manier van zelfontdekking. Hij denkt dat door het toepassen van deze manier heel wat individuele en sociale problemen opgelost zullen worden. Hij is hiervan overtuigd.Ik geef dit voorbeeld: als twee personen met elkaar een overeenkomst aangaan, trouwen zij of verbinden zij zich met elkaar, zij zijn echt oprecht, maar plotseling gebeurt iets dat niet verwacht werd.Waarom gebeurt iets? Ik doe iets dat voor mijn vriend totaal onverwacht is, en mijn vriend zou graag met mij willen breken en zal tegen mij zeggen: “Ik wist niet dat jij zo was, ik wist niet dat jij tot zo iets in staat was. Als ik dat eerder had geweten zou ik geen overeenkomst met jou zijn aangegaan.”

En het is waar. Maar in werkelijkheid verwachtte de persoon naar wie met de vinger wordt gewezen, die van iets onverwachts in de ogen van de ander wordt beschuldigd, van zichzelf niet zo iets te doen. De vriend zei: “Ik verwachtte niet dat jij zo iets zou doen, ik kende jou niet.” Maar eigenlijk kent de persoon zichzelf niet. Ik ben mij niet bewust van mijzelf en van mijn reacties. Er zijn duizenden mogelijkheden en ik weet niet wat te doen. Hoe kan ik mijzelf controleren?

Dus alleen als iets gebeurt kritiseren de personen die mij omringen mij voor het doen van dit of dat en voor het niet doen van iets anders. Zij zeggen: “wij wisten niet dat jij daartoe in staat was”, en zij hebben gelijk, “omdat ik mijzelf niet kende dat ik daartoe in staat was”. Alle problemen die in de maatschappij tussen individuen plaats vinden zijn toe te schrijven aan het niet begrijpen van zichzelf. Dus is alles mogelijk. Het is het recht van iedereen. Want iedereen is hetzelfde. Niemand kent zichzelf.

Ik zou graag alles over alles willen weten, niet over mijzelf. En dit is de grootste fout die wij begaan. Wij gaan zo ver weg van onszelf.

Er bestaat een Perzisch spreekwoord: Je hebt dorst en het water zit in de kruik. En je gaat op zoek naar water. Je gaat dan naar zee, op zoek naar de rivier en je kan de rivier niet vinden, het wordt steeds ingewikkelder – en het water zit in de kruik.

Je vriend zit thuis en jij reist de wereld rond op zoek naar een spoor van jouw beminde. En jouw beminde zit thuis.

De waarheid ligt dus binnen in jou zelf. Jij gaat overal naar toe om de waarheid te vinden en je vergeet tenslotte de waarheid en jezelf en alles zal mogelijk zijn.

Als soefimeester past Rumi precies de oproep uit de Koran toe die ieder individu uitnodigt om het boek van zijn eigen schepping, van zichzelf te bestuderen, om zichzelf te ontdekken. Rumi werkte eerst aan zijn eigen ontdekking en later begeleidde hij mensen op dit pad en richtte hij een oproep aan de mensheid, aan de geschiedenis van de mensheid om een persoonlijk onderzoek te doen om zichzelf te vinden.

Ik wil graag een zeer belangrijk voorbeeld van dit feit uit het boek van Rumi geven.

Rumi verhaalt in het zesde deel van de Mathanavi over een man wiens vader overleed en hem een heleboel geld naliet. En omdat deze man, die plotseling toegang had tot al deze rijkdom, nooit had gewerkt en nooit moeite had gedaan om deze erfenis te krijgen, kende hij de waarde van die erfenis niet. Dus begon hij dit geld rijkelijk uit te geven en na enige jaren werd hij arm. Hij bezat helemaal geen geld meer. Hij was niet gewend om te werken en had geen beroep en geen baan. Dus begon hij te klagen en vroeg God hem te helpen een manier te vinden om iets te eten te hebben. Op zekere nacht na heel wat klagen en heel wat aandrang tot God viel hij in slaap en tijdens zijn droom zag hij een verborgen schat en om deze verborgen schat te vinden moest hij naar Bagdad gaan. Dus vertrok hij uit zijn eigen stad in Egypte naar Bagdad, waar hij zodra hij in Bagdad aankwam in de gevangenis werd geworpen. Hij werd ten onrechte aangezien voor een rover waarnaar de politie van Bagdad al heel lang naar zocht. En de politie wilden zijn woorden niet geloven toen hij beweerde niet de rover te zijn en voor het eerst in Bagdad te zijn en hielden hem gevangen. En pas na een periode van lang onderzoek begonnen zij hem te geloven dat hij voor het eerst in Bagdad was en helemaal niet de gezochte rover. Maar voordat zij hem vrijlieten, vroegen zij hem waarom hij zijn land had verlaten en naar Bagdad was gegaan. En hij vertelde over zijn droom waarin hij de schat had gezien en naar Bagdad werd gezonden. Toen de ondervragende politieagent van de droom hoorde, lachte hij en vertelde de man hoe dwaas hij was, omdat hij eens een kaart had gevonden waarop een schat was aangekruist in juist de stad in Egypte in de straat en in het huis waar onze dromer vandaan kwam. Hij ging dus terug naar Egypte en spitte in zijn tuin en vond hem daar.

In zijn droom was hem verteld dat er een verborgen schat is. Om deze verborgen schat te vinden moest hij naar Bagdad gaan. En hij begreep dat hij naar Bagdad moest gaan om de schat in Bagdad te vinden. Maar bedoeld was dat hij naar Bagdad moest gaan om te ontdekken hoe de schat te vinden. De schat lag dus uiteindelijk onder zijn voeten. Dit verhaal bestond reeds lang voor Rumi en Rumi vertelde erover in zijn boek.
Maar Nezami, die 150 jaar voor Rumi leefde, vertelde een verhaal over een man die in een bouwval leefde. In die bouwval lag een verborgen schat. Deze man was heel erg arm. Hij was een bedelaar. Elke dag ging hij in de straten bedelen en keerde ’s avonds naar huis terug. Hij stierf als zodanig en de schat bleef bedekt en verborgen onder zijn voeten. Zijn hele leven was hij een bedelaar geweest. Hij geeft dus deze boodschap dat wij dezelfde bedelaar zijn. Wij vragen her en der om geld en de meest waardevolle schat bestaat in onszelf. Maar wij zijn daarvan niet bewust en wij zijn daarvoor onverschillig.
Wij moeten dus een verticaal kanaal naar ons wezen graven om die verborgen schat die God ons heeft gegeven te ontdekken.
Net als andere soefimeesters wees Rumi voor de ontdekking van deze verborgen schat op de methode van Vali en van de Profeten en de Heiligen die altijd afweken van de methode van de denkers, filosofen en wetenschappers.Waarom? Omdat zij hun vijf zintuigen gebruiken en hun verstand voor redenering op een rationele manier om de dingen te vinden, over dingen te denken en het mechanisme van de dingen te begrijpen.

Rumi zegt dat de methode van de soefi anders is.

De methode en belang van de soefi is om de bovenzintuiglijke zintuigen te ontwikkelen, om de deur voor een andere dimensie te openen, omdat het wezen van de mens een spiritueel wezen is dat van het goddelijke komt. Het is de adem van God. En via de gewone uitrusting zoals de vijf zintuigen en het verstand kunnen wij het niet begrijpen. Dus door het gebruiken van onze vijf zintuigen kunnen wij ons werkelijke zelf niet ontdekken. Door redenering kunnen wij ons werkelijke zelf niet begrijpen. Wat zouden wij moeten doen voor de ontdekking van ons werkelijke zelf om de buitengewone zintuigen te ontwikkelen?
Rumi en alle soefimeesters, die het spoor van de Profeet volgen, zegt: Het is duidelijk wat de oproep van de Profeet en van de Koran is: bestudeer jouw eigen levensboek, dat is voor jou voldoende. Het is niet noodzakelijk om oorlog te maken, conflicten te onderdrukken enzovoort. Probeer jezelf te leren kennen.

Hieruit maken wij twee dingen op: het is noodzakelijk onszelf te leren kennen. Wij moeten daarvoor een bijzondere methode gebruiken. Omdat door ons verstand te gebruiken zoals de filosofen doen wij ons werkelijke zelf niet kunnen ontdekken. Ons werkelijke zelf is een spirituele werkelijkheid die uit een andere wereld komt en niets te maken heeft met de materiële wereld en met aard. Wij kunnen onze spirituele aard dus niet ontdekken met materiële uitrusting.

Rumi zei dat wij een andere methode moeten gebruiken om een andere vaardigheid in onszelf te ontwikkelen die in staat stelt onszelf te ontdekken en die andere vaardigheid is het bovenzintuiglijke verstand. Dit verschaft ons dus een ander perspectief en dieper begrip van onszelf. Als iemand de echte werkelijkheid van liefde ontdekt, begint de liefdeskracht in zijn bestaan te stromen. Hierdoor begint hij te begrijpen wat liefde is en de tussenkomst van het gehele universum en elk deel van het universum met elkaar. Hij begint dus geheel in de Schepper en in de schepping op te gaan.

Het resultaat van zelfontdekking, zelfkennis, zelfontplooiing, zelfvervulling is deze liefdeskracht, die reusachtig is en niet ophoudt zoals Hafez zegt: “Ik ben kostbaar in de ogen van de dienaar van de vuurtempel, vanwege het eeuwige vuur dat nooit in mijn hart dooft.”Het resultaat is er. Als wij zien, dat Hafez vol van liefde is, de stijl van Hafez poëzie, van Rumi’s poëzie, van Saadi’s poëzie enzovoort is vol van liefdeskracht, dat komt omdat zij zichzelf ontdekten. Zij volbrachten deze reis in henzelf. Saadi zegt: “Ik ben verliefd op de hele wereld. Mijn geliefde is in elk stuk van de wereld, ik ben dus verliefd op mijn geliefde, die overal in alles stroomt.”

Ontwikkeling van een buitenzintuiglijk begrip

Daarover is de soefi methode heel erg duidelijk. De methode van het soefi onderwijs is op twee pilaren gebaseerd. De eerste pilaar is stille meditatie en met de hartspier verbonden zijn. De tweede pilaar is naar andere dimensies vliegen op de vleugels van specifieke ritmes.
Deze methode is door Rumi aan zijn leerlingen en door zijn leerlingen aan andere leerlingen onderwezen. Voor Rumi ging het op deze manier en na Rumi bleef het zo gaan, dat voornamelijk en absoluut de methode van het soefi onderwijs niets van doen had noch met redenering noch me zintuiglijke waarneming. Zij ontwikkelen de buitenzintuiglijke waarneming door in stilte te mediteren en ritmes te gebruiken.De inspiratiebron voor de soefi is de Koran. Het zouden alle goddelijke en heilige boeken in de wereld kunnen zijn. Maar het bijzondere van deze tijd is dat er heel wat verwarring en onbegrip en vermengingl over het Koran onderricht is.

Heel wat mensen die zichzelf moslim noemen doen een heleboel dingen die alleen als fanatisme omschreven kunnen worden en zij doen dit allemaal, zij veroorloven dit allemaal te doen, zij veroorloven elke rode grens in naam van de Islam te overschrijden. Maar wat is hun inspiratiebron? Over welke Islam hebben zij het? Dikwijls praten zij over een revolutionaire Islam. Maar wat betekent een revolutionaire Islam?

Uiteindelijk zou elk soort Islam in overeenstemming moeten zijn met de Koran lessen. Het kan niet in tegenspraak zijn met de Koran lessen. Wij moeten dus weten over welke Islam zij het hebben. Wij zouden graag willen weten of deze personen die beweren moslim te zijn werkelijk in de Koran geloven of niet. Accepteren zij de Koran als voornaamste inspiratiebron of niet? Als we naar de Koran kijken zijn een heleboel zaken die nu uit naam van de Islam plaatsvinden niet mogelijk te doen volgens de beginselen die je in de Koran zal vinden.

Het belang van het soefisme is dat hun eigen methode van onderwijs, hun bedoeling, hun doel, hun bestemming, hun vertrekpunt aan de Koran lessen zijn ontleend en het op de Koranverzen is gebaseerd en toegeschreven. Dit is niet het geval met onverdraagzame mensen die alles in naam van de Islam doen en die de lessen van de Koran schenden. Een van de redenen waarom wij denken dat het soefisme altijd met achterdocht en kwaadaardig in het verleden en heden ten dage werd bekeken, is dat de soefi’s zich op de Koran verlaten.

Het belang van de Koran

Waarom is de Koran belangrijk? In de islamitische landen kunnen alle andere boeken, zoals de Bhagavad-Gita, de Bijbel, de Thora, de Avesta en andere heilige boeken, geen alternatief voor de Islam in islamitische landen zijn. De islamitische landen hebben een bevolking die in de Islam gelooft, en je niet kan zeggen dat iets anders in de Bijbel of in de Bhagavad-Gita of in elk ander boek van openbaring is geschreven, omdat de moslims zeggen, oké het is goed voor hen. Wij volgen ons geloof in de Islam en wij zijn niet geïnteresseerd in andere boeken en andere beschavingen of andere religies. Voor ons is de inhoud van de Islam belangrijk.

De gehele geschiedenis door roepen de soefi’s tegen de moslimbevolking om zich bewust te worden van de vraag wat de Islam betekent, welke opvatting van de Islam zij hebben. Wij kennen hun gedachten niet, maar voor ons is de belangrijkste pilaar de Koran en wat in de Koran staat beschreven passen wij in ons dagelijks leven toe. Voor alles wat wij doen hebben wij de ondersteuning van de Koran. Wij zijn dus moslim maar wij hebben een andere versie van de Islam. Wij moeten dus onze versie van de Islam met elke andere vergelijken om te weten welke dichter bij de Koran staat. De belangrijkste bron van de Islam is de Koran. En wij moeten voor deze methode kiezen, welke het pad van de Koran is. De Koran is de taal van God; het is het verhaal van God. Nadien is alles andere beredenering of aanmatiging of uitvinding van de mensheid. De Koran is heilig, andere dingen zijn niet heilig. Wanneer wij dus de Koran hebben waarom zouden wij naar andere boeken verwijzen? De soefi’s beweren dus de lessen van de Koran te proberen volgen, niets meer, niets minder. Dat is alles. Daarom werd het soefisme in de moslim landen altijd als een alternatief voor de Islam beschouwd die altijd in de marge bestond, omdat niemand in naam van het soefisme enig land bestuurde.

De vroegere en huidige missie van het soefisme

Soefisme staat voor de ontwikkeling van het buitenzintuiglijk begrip om zichzelf te vervolmaken, zichzelf te ontdekken. Maar wat belangrijk is voor de gehele wereld is dat de belangrijkste inspiratiebron de Koran is en niets anders. De soefi’s zijn echte moslims, zij denken dat zij de echte moslims zijn. Zij denken kennis van de Koran te hebben en al wat zij doen is in overeenstemming met de Koran. Rumi benadrukte en drong op dit feit aan. Rumi leefde in een zeer bewogen tijd van de geschiedenis. Het was de tijd van de inval van de Mongoolse legers in vele gebieden van de wereld, met name in de moslimlanden.

Rumi kon Djenghis-Khan op dat ogenblik geen raad geven. Er bestond geen ideologische verwantschap tussen hen, omdat Djenghis-Khan de opdracht vanJassa, zijn eigen boek, volgde. Maar Saadi of Hafez konden de keizer van hun gebied en tijd bekritiseren, omdat hij beweerde moslim te zijn. Hafez zei tegen hem: “wat jij aan het doen bent stemt niet met de Islam overeen, omdat het tegen de Koran is.”

Waarom is dit niet alleen belangrijk voor moslim landen?

De voornaamste aandacht van de hele wereld is hoe om te gaan met het probleem dat uit de moslim landen komt. Veel mensen uit moslim landen willen de tekenen van beschaving en moderne tijden uit naam van de Islam vernietigen. Als wij het probleem van het verkeerd begrijpen van de Islam oplossen, als wij tegen de moslims kunnen zeggen, dat er een andere manier dichter bij de lessen van de Koran bestaat, een andere versie van de Islam menselijker en dichter bij de geest van de lessen van de Koran bestaat, als een heleboel moslims van gedachten willen veranderen, zullen heel wat problemen in de wereld opgelost worden.

Het is het belangrijkste van het soefisme op dit ogenblik. Het was altijd belangrijk, maar het verschil met onze tijd is dat het soefisme altijd bezig was met zijn eigen doelstelling die uit het geven van onderwijs bestond aan elk individu om vrede en rust binnen elke persoon te brengen. Maar nu luidt de vraag hoe wij de boodschap van vrede kunnen brengen, een manier te laten zien om vrede in de hele wereld te brengen. Dit is de missie van het soefisme tegenwoordig.

De soefi’s zouden graag willen vertellen dat als je met open ogen naar de Koran kijkt en de Koran leest je zal vaststellen dat er een andere versie van de Islam bestaat. Wij kunnen moslim zijn en niet tegenwerkend, wij kunnen moslim zijn en niet fanatiek, wij kunnen moslim zijn en verdraagzaam, en alles is mogelijk. Het tegenwoordige soefisme heeft een verborgen historische missie: Om de hele wereld en niet alleen de moslims dat er een groot wanbegrip over het onderricht van de Koran, over de Islam bestaat.

De opdracht van Mohammed

In deze tijd worden wij met een groot probleem geconfronteerd. Toen Mohammed 15 eeuwen geleden in Arabie leefde, werd hij in een stam geboren, die ondergedompeld was in bijgeloof en obscurantisme (leer/stelsel om de beschaving en verlichting van het volk tegen te houden). Het waren mensen die niet schrijven of lezen konden. Zij aanbaden stenen of houten afgodsbeelden. Het waren mensen die geen enkele ervaring op het gebied van denken, filosofie, wetenschap of wijsheid hadden. Mohammed was een profeet, een goddelijke boodschapper, een spirituele leraar en een van de gevolgen van zijn opdracht was de totstandbrenging van een culturele revolutie in het gebied waarin hij leefde. Voor de eerste keer bracht hij aan zijn volk het woord van Ketab: het boek. Wat betekent een boek? Hoe een boek schrijven? Hoe een boek lezen? Hoe een boek bestuderen? Hij onderwees ze dat allemaal.

Hij vertelde zijn volk, aanbid geen stenen en in plaats daarvan bewandel het pad van God. Hoe? Door jezelf te leren kennen. Bestudeer jezelf, dat is voor jou voldoende. Hij toonde hen het pad van beschaving en wijsheid en overdracht van kennis en wijsheid voor de toekomstige generaties door het schrijven en lezen van boeken. Het was een zeer grote historische opdracht in zijn tijd. Maar nu zien wij dat in sommige delen van de wereld met een meerderheid van moslims dat ondanks het feit dat de mensen moslim zijn en denken dat zij volgelingen van Mohammed zijn, zij in de tegengestelde richting van de Culturele Revolutie en spirituele opdracht van hun eigen profeet gaan. Ten tijde van Mohammed veranderden de Beytullah het huis van God in Mekka in een afgoden tempel. Er stonden 360 afgoden. Elke stam had zijn stenen afgod erin gezet. Het was dus niet langer het huis van Allah, maar het was het huis van de afgoden. Het was de tijd van het bewind van bijgeloof en obscurantisme en duisternis. De opdracht van Mohammed was om alle afgoden uit te wissen en uit te schakelen en de afgoden uit huis van Allah te verwijderen.

De noodzaak van onze tijd

Wij leven nu in de 21ste eeuw en wij zien mensen die bidden en een wonder uit een opgedroogde en vergeten bron in het midden van de woestijn verwachten.Als dit dus geen bijgeloof is, wat is bijgeloof dan? Dit geloof in een droge bron en een wonder uit een droge bron verwachten heeft niets van doen met de Islam, met de Koran. Het is in de tegengestelde richting van de opdracht van Mohammed.

Het is moeilijk te accepteren en ongelooflijk dat er miljoenen mensen zijn die deze weg volgen, de weg van bijgeloof. En zij denken goede moslims te zijn. Zij denken dat zij de beste ooit door God geschapen mensen zijn. In de Koran staat een vers dat luidt: “de grootste verliezers zijn de mensen die de verkeerde dingen doen en denken dat zij de goede dingen doen.” Zij verspillen hun energie en tijd en geloven dat zij goede dingen doen en zij doen de verkeerde dingen. Zij zijn het meest verloren schepsel van God. Dit is het voorbeeld dat wij thans ervaren.

Het probleem is dat heel wat bijgelovigheden elke dag uit naam van de Islam worden toegepast. Omdat de Islam niet bekend is, omdat de Koran onbekend is, omdat de meerderheid van deze volken niet weten wat de lessen van de Koran zijn. Het is noodzakelijk hen te vertellen dat dit allemaal in strijd is met het onderricht en de opdracht van Mohammed.

Het is niet iets dat wij graag zouden willen uitvinden; het wordt al 15 eeuwen door de soefi’s gezegd. De soefi’s verwachten geen enkel wonder uit een droge bron. Zij zijn op zoek naar Gods licht in hun hart. Als de weg van het soefisme door de moslims en niet moslims wordt gekend, zal er vrede en verdraagzaamheid tussen de beschaafde wereld en beschavingen en religies zijn. Aan de andere kant zal er minder ruimte voor bijgeloof in de moslim landen zijn. Ik beschouw dit als heel erg belangrijk.

De noodzaak van onze tijd om een barrière tegen bijgeloof te bouwen.

Wij moeten de samenlevingen in de hele wereld en met name in het Westen gevoelig maken om over de echte Islam te praten, omdat wij zien dat in Westerse landen dit verkeerd begrijpen van de Islam zich steeds wijder aan het verbreiden is onder de moslims die in westerse landen wonen. Zij denken dat als zij tegen de maatschappij of boos op de maatschappij zijn, zij goede moslims zijn. Wij moeten de wereld vertellen dat het niet waar is. De Islam is de weg van evolutie en vooruitgang en ontdekking. Het is erg belangrijk de hele wereld gevoelig te maken voor de lessen van de Koran en het feit dat de Islam niets van doen heeft met alle geweld en onverdraagzaamheid, en het feit benadrukken dat de aanbidding van een droge bron en soortgelijke dingen helemaal geen plek in de Islam hebben en het niet nodig is om volken dweepziek te maken en geesten van mensen te spoelen met dit soort dingen en hen overhalen om zelfmoord te plegen en gewelddadige acties tegen de moderne beschaving te verrichten en bommen te plaatsen enzovoort.

Alleen op een verstandelijke manier of met toespraken over mensenrechten is het niet mogelijk iets in de geesten van de mensen in moslim landen te bereiken. Wanneer de VN bijvoorbeeld de moslim autoriteiten veroordeelt voor het niet respecteren van de mensenrechten, reageert de moslim autoriteiten: “Jullie volgen de mensenrechten die door jullie zelf zijn uitgevonden. Wij volgen het in de Islam neergeschreven recht dat de inspiratie van God is en voor ons is dat belangrijker dan jullie mensenrechten.” Maar wij moeten hen vertellen, dat het niet waar is. Wat zij volgen is niet in de Koran geschreven. In de Koran is het tegengestelde van wat zij doen geschreven.

Wij moeten met hen van moslim tot moslim praten. Christenen of Boeddhisten kunnen niet kritiseren, omdat hun gezichtspunt niet door een moslim geaccepteerd wordt van het begin. Een moslim zegt dat hij gelijk heeft, omdat hij al een moslim is en een niet-moslim heeft ongelijk, omdat hij eenvoudigweg geen moslim is. Het is niet mogelijk een dialoog aan te knopen. Zij geloven dat zij boven eenieder verheven zijn. Maar als wij als moslim een dialoog met hen aanknopen en wij hen kunnen tonen dat hun opvatting van de Islam niet in overeenstemming is met de Koran, zal het een krachtige logica zijn.Het is redelijker aan een internationale dialoog over mensenrechten in de Koran deel te nemen, dan in een hoek te blijven zitten en fatwa’s tegen mensenrechten uit te delen. Wij lanceren een internationale oproep om een dialoog te voeren over de plek van mensenrechten in de Koran.

P-S-M-M (Progressieve Soefi – Moslim Beweging).

No comments: